inspiracje PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator
poniedziałek, 08 sierpnia 2016 00:00

Poniżej zamieszczamy wykaz książek, stron WWW oraz artykułów, które codziennie inspirują nas w naszej pracy.

Katarzyna Wrońska

Co to jest integracja sensoryczna? Co to są zaburzenia integracji sensorycznej?

Integracja sensoryczna to proces dzięki któremu mózg otrzymuje informacje ze wszystkich zmysłów (wzrok, słuch, dotyk, smak ,zapach)segregując je,rozpoznając ,interpretując integrując co pozwala mu na odpowiednie i adekwatne zareagowanie np.człowiek czuje zapach pieczonego ciasta i ma je ochotę zjeść, dotykając różne materiały potrafimy określić co jest śliskie,chropowate,zimne ,ciepłe, w sytuacji gdy jesteśmy na wykładzie a w Sali lata mucha nie przeszkadza nam to w odbiorze treści przekazywanej przez wykładowcę

Nasze zmysły dostarczają nam informacji o tym ,co się dzieje z naszym ciałem oraz o tym co się dzieje wokół nas. Te informacje płyną do mózgu, jak rzeki płyną do morza nie tylko z oczu i uszu ale także przez dotyk a także przez specjalny zmysł, który odbiera siłę grawitacji i ruch ciała.

Mózg nieustannie organizuje informacje ,które są ciągle dostarczane przez zmysły. Nowonarodzone dzieci nie posiadają takiej umiejętności organizacji dochodzących bodźców. Ta umiejętność integracja bodźców rozwija się w miarę rozwoju dziecka.

Twórca teorii integracji sensorycznej Jean Ayres uważa, że adekwatna integracja jest podstawą normalnego uczenia się.Skomplikowane procesy takie jak ;percepcja słuchowa,wzrokowa, zdolność pisania ,czytania zależne są od od procesów integracji w zakresie podstawowych systemów zmysłowych(czuciowych,związanych z ruchem, wzrokowych, słuchowych).

W sytuacji gdy dochodzące bodźce kierowane przez różne zmysły są nieodpowiednio rejestrowane,interpretowane wtedy dochodzi do sytuacji zaburzeń integracji sensorycznej czyli najprościej mówiąc człowiek a konkretnie jego mózg nieadekwatnie reaguje na dany bodziec np. osoba czuje zapach pieczonego ciasta i to jet dla niej nieprzyjemne.

Zaburzenia integracji sensorycznej to szerokie spektrum zachowań i reakcji, które do oceny wymagają badań w oparciu o standaryzowane testy, które wraz z wywiadem i obserwacją kliniczną może przeprowadzić terapeuta integracji sensorycznej.

Zaburzenia integracji sensorycznej zostaną szerzej omówione w następnym artykule.

Literatura:Polskie Stowarzyszenie Terapeutów Integracji Sensorycznej, Materiały szkoleniowe I iII st, Warszawa,2015r.

Nasza publikacja

K
siążeczka powstała we współpracy z grupą integracyjną Promyczki (rok 2014).
Zawiera wybrane baśnie H. Ch. Andersena opracowane dla dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych.

Autorami ilustracji są dzieci z grupy Promyczki.

Spektrum zaburzeń autystycznych - definicja, kryteria diagnozy (opracowanie: mgr Katarzyna Wrońska)

Fundacja na rzecz dzieci z zaburzeniami rozwoju i ich rodzin KROK po KROKU

Blog Roku 2013 - Autyzm

Mam swój świat - Autyzm, Zespół Aspergera